Kookworkshop thema’s

 

In een themales kun je verdieping vinden in een onderwerp. Het is een op zichzelf staande les waarin minstens zes gerechten worden bereid. Alle lessen duren nu drie uur. Kijk voor de data van dit jaar onder Data Kooklessen. Momenteel worden de volgende vegetarische kookworkshops aangeboden:

 

Eten tegen gewrichtsklachten:

Van bepaald soort voeding krijg je sneller gewrichtsklachten. Dit heeft o.a. te maken met purine afzettingen en zuur/base evenwicht. Hierover alles in deze kookles met een voorbeeldmenu van hoe het wel kan. 

 

Franse Keuken:

Keuze uit: knoflooksoep of klassieke Franse uiensoep, Parijse groentetaart, Bretonse artisjokken, Normandische rijstsalade, Bearnaise saus, sperziebonen in tomatensaus en ile flottante.

 

Feestelijke vegetarische Hapjes:

koude en warme hapjes o.a. borrelballen, empanada’s, selderijbootjes, bieten tapenade, groente rolletjes, diverse toastjes.

 

Gezonde toetjes:

Keuze uit rijstdessert met abrikozensaus, gierstcrème, appeltjes gevuld met tahin en rozijnen, tofupudding, chocokoek met peer en walnoot, clafoutis, pompoencake, dadelballetjes, vruchtengelei, pastinaakcompote, mokkahazelnoot dessert etc.

 

Top-10 Voeding:

Keuze uit bereidingen met curcuma, kolen, broccoli, tomaat, druiven, knoflook, citrus, soja, groene thee, yoghurt en vette vis.

 

Syrische keuken:

Keuze uit Fatoush, Tabouleh, Kubseh, ongerezen brood, Rode bulgur pilav, Noten kibbeh, baba ghanoesh, cannellini bonen, za’atar koekjes, etc.

 

Vegetarische burgers:

met gebruik van peulvruchten, noten, zaden, rijst, gierst, tofu en smaakmakers maken we onze eigen burgers zoals bonenburgers met vegetarische jus, tofuburgers met rode saus, notenburgers, groenteburgers.

 

Noten en Zaden:

Keuze uit kastanje-groentesoep, pastinaak met hazelnoten, broccoli met amandelsaus, salade van zuurkool, boerenkool en sesampasta, notenburgers, rijstpilav met amandelen en dadels, bieten met postelein en walnoten.

 

Paddenstoelen:

Keuze uit pastinaaksoep met shiitake, polenta met paarse schijnridders, taart met kastanjechampignons, duinvoet met kruidige sojadressing en waterkers, gebakken oesterzwammen, scones met cantharellen, gedroogde abrikozen en tijm. 

 

Chinees:

o.a. oesterzwammensoep, roer gebakken rijstmihoen met paksoi en gember,, omelet-rolletjes met bosui en taugé, tofu in pikante saus en kastanjepudding.

 

Pompoen:

Keuze uit Oosterse pompoensoep, 5-smaken stoofpot, risotto met pompoen, pompoen met boekweit en shiitake, zoete of hartige pompoentaart, pompoencompote etc.

 

Tofu/tempeh:

Keuze uit diverse manieren om tofu en tempeh lekker klaar te maken zoals tempeh goreng, tofu stroganof, gefrituurde tofu balletjes, tofu teriyaki, gerookte tofu, scrambled tofu, tofunaise.

 

Chutney:

keuze uit chutney van pompoen, appel, gedroogde abrikozen, rode biet of veenbessen.

 

Glutenvrije granen:

Keuze uit gerechten met gierst, boekweit, haver, mais en rijst zoals pilav, polenta, gierst créme, haverkoekjes, zoete rijst dessert etc.  

 

Feestelijk menu:

Aardpeersoep met champignons, saffraanrisotto, abrikozenchutney, boerenkool speciaal, salade van biet, appel en witlof, chocoladekoek met peer, veenbes en walnoot.

 

Indiase keuken:

o.a. bereiding van ghee, citroenrijst, dahl, raita, chutney, gebakken panir of tofu, kokos groente curry.

 

Stamppotten:

bijvoorbeeld pittige andijviestamppot met gerookte tofu en gierst ipv aardappel, bietengratin met paddestoelen en seitan, boekweit met zuurkool en hazelnoten, groene kool met witte bonen in tomatensaus. 

 

Peulvruchten:

Peulvruchten zijn lekker én een gezonde en goedkope eiwitbron zoals in adukibonensoep, linzenstoofpot, mungdahl, chili van nierbonen, pittige zwarte bonen, stamppot met kapucijners, verse tuinbonen met rozemarijn en en zilveruitjes, verse peultjes met wortel en ui gestoofd e.d. .

 

Winterse kolen:

Oosterse rode kool, boerenkool speciaal, zuurkoolsalade, puree van koolraap, groene kool met karwijzaad en mosterdzaad, spruitjes met pindasaus, geperste Chinese kool, geblancheerde boerenkool met zuurkool en sesampasta etc. 

 

Kerst Buffet:

een buffet van warme en koude feestelijke gerechten om met Kerst te serveren zoals miniquiches, gevulde champignons, pompoentaart, scones, groente carpaccio, broccoli-rol.

 

Paas Buffet:

een buffet van warme en koude feestelijke gerechten om met Pasen te serveren zoals Mimosa eieren, diverse tapenades, met raapstelen gevulde pannenkoekjes, linzensalade.

 

Italiaans:

o.a. verse lasagne, polenta-pizza, aardappel-gnocchi, walnotensaus, olijvenpaté, venkelschotel, bonensalade, en tiramisu.

 

Gezond gebak:

koekjes en taart met gezonde zoete alternatieven voor suiker en met weinig vet waaronder muffins, gemberkoekjes, pompoentaart, amandelrijsttaart met zacht fruit, abrikozenwafeltjes.

 

Vegetarische barbecue:

diverse spiezen en salades op basis van tofu/tempeh/linzen/groenten/fruit.

 

Maaltijdsalades:

Bijv. quinoasalade met zwarte bonen, spinazie en sinaasappelroomsaus, rijst salade met ei, doperwten, maïs, wortel en kappertjes, rijstemiesalade met gerookte tofu, taugé, rode peper, cashewnoten, paksoi, koriander en zoetzure saus, aardappelsalade met bleekselderij, appel, bieten, dille, walnoten en verse mayonaise, pastasalade met broccoli, venkel, groene olijven, feta, basilicum en gedroogde tomaten.

 

Koken met asperges:

lBijvoorbeeld aspergesoep, aspergetaart met rucola en hazelnoten, aspergesalade met zeekraal en gewokte asperges.

 

Turkse Keuken:

Keuze uit dolmas (gevulde wijnbladeren), börek (hartig deeggerecht), linzenkoekjes, gevulde aubergines, vijgen met walnoot, kikkererwten stoofpot.

 

Indonesische Keuken:

Een vegetarische rijsttafel met o.a. sajor lodéh, nassi koening, sambal goreng telor, tahoe ketoprak, atjar biet, seroendeng, kokospudding.

 

Macrobiotische Keuken:

Inleiding in de theorie over yin en yang en het bereiden van een maaltijd met gebruik van miso, zeewier, pickels,  graan, bonen, tofu, zaden en groenten.

 

Maaltijdsoepen:

volwaardige maaltijdsoepen zoals Griekse erwtensoep, Oosterse pompoensoep, Russische borsjt, Italiaanse minestrone, Hollandse bruine bonensoep, Zuid Amerikaanse aardappelsoep.

 

Eten tegen Kanker:

naar het boek van Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis Gingras. Met informatie over de rol van voeding bij het ontstaan van kanker en het samen bereiden van recepten die het ontstaan c.q. het groeien van kanker kunnen tegengaan.

 

Japans:

misosoep, diverse sushi, tempura, dipsaus en adukibonenpasta.

 

Proeverij:

Meer bewustwording van wat je proeft en wat voeding met je doet kan ook handig zijn om voedingsgewoontes te helpen veranderen. Bovenal is het ook gewoon leuk om samen in een gezellige sfeer te proeven en te leren waar je allemaal op kunt letten. Thema’s:
-voorjaarskruiden in de vorm van brandnetelsoep, salade van paardenbloemblad  en hondsdraf, brood smeersels e.d.
-verschillende appelrassen, melk en pure chocolade.
-verschillende kwaliteiten brood.

 

Antroposofie en voeding:

Aarde, water, licht, lucht en warmte werken in op onze voedingsmiddelen en deze ondersteunen op hun beurt onze gezondheid en weerstand. Hier gaan wij aan de hand van diverse voorbeelden op in, waarna wij een menu bereiden waarin de genoemde elementen aan bod komen.

 

Koken zonder opvliegers:

gerechten vol fyto-oestrogenen om opvliegers te verminderen met uitleg.

 

Koken met diabetes:

Een kookles over volwaardige voeding voor mensen met (aanleg voor) diabetes of voor mensen die gewoon graag willen afvallen. De les besteedt speciale aandacht aan goede en slechte koolhydraten in zowel hartige als zoete gerechten.

 

Koken met Dominique is gevestigd in Nijmegen in de Provincie Gelderland dichtbij Lent, Malden, Oosterhout, Millingen a/d Rijn, Wijchen, Cuijk, Wageningen en Arnhem. Een goede keus als het gaat om vegetarisch koken – natuurvoeding – eten – biologisch – gezond – vegetarische kookles – cursus – workshop – allergie opvliegers – kookcursus – gezondheid – zonder vlees – evenwichtig – voeding – natuurlijk – biologisch.